Hoe eet ik Wagyu?

Wagyu vlees heeft bijzondere eigenschappen. In Japan eten het anders dan wij gewend zijn.

Hoe eet ik Wagyu als een Japanner?

Zoals u wellicht weet is Wagyu vlees gemarmerd met veelal onverzadigde vetten. Het witte vet en ook de structuur van het vlees maak het vlees er machtig. Voor een persoon kan 50-75 gram steak voldoende zijn.

Les 1: puur en kleine porties

Het gaat om de pure smaakbeleving. Dat wil zeggen dat Wagyu vlees niet extra gekruid hoeft te worden om smaakvol te zijn. Het vlees heeft al z’n eigen unieke smaak! Vergeet grote lappen vlees zonder intrinsieke smaak.

Les 2: laat alle kruiden en marinades staan en proef echte Wagyu

Het beste is om een Wagyu steak goed te ontdooien, daarna droog te deppen, voeg alleen wat peper toe naar eigen behoefte. Snij eventueel een klein stukje vet eraf en gebruik deze om als eerste te bakken. Daarna kan de steak kort op hoog vuur worden bereid. Heb je een vleesthermometer gebruik deze. Heb je die niet, niet erg. Je kunt het vlees lichtjes proberen in te drukken. Hoe meer beweging erin zit, des te roder de steak van binnen is. Na het bakken kan de steak in aluminiumfolie worden gewikkeld om te rusten. Let op de temperatuur van de kern stijgt door dit zweten nog een paar graden. Serveer de steak getrancheerd met een beetje zeezout ernaast.

Les 3: kort bakken of grillen, laten rusten en serveren met zeezout

Bereid bijvoorbeeld een Wagyu Ribeye van 300 gram in z’n geheel en trancheer kort voor het opdienen. Verdeel over meerdere borden en vul het aan met garnituur en bijgerechten. Enkele tips:

Met Shitake paddenstoelen

Met Gyoza en kabocha (Japanse Pompoen)

Met krokante Japanse salsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *