Bakken en grillen

Wagyu (haas)biefstuk, entrecote, ribeye en burgers zijn ideaal om te bakken of te grillen. De Wagyu ossenhaas of “biefstuk van de haas” kan in diverse delen worden onderscheiden: chateaubriand, tournedos en ossenhaaspuntjes (ook wel filet mignon genoemd). Voor al deze delen geldt: goed ontdooien, kort op hoog vuur aanbakken en even laten rusten. Sukade kan ook eventueel als biefstuk worden gebakken wanneer de pees is verwijderd.

Bestellen van: bieflappen, biefstuk, kogelbiefstuk, ossenhaas, entrecote of ribeye


Bereidingsadviezen

Portionering

Voor biefstuk, ossenhaas, burgers raden wij een stukje vlees per persoon aan. Entrecote en Ribeye is vrijwel altijd genoeg voor 2 personen.

Vooraf

Ontdooien in koelkast. Dit kan een of twee dagen van te voren het vlees is vacuümverpakt, dus dat is mogelijk. Kort voor het bereiden kunt het vlees op kamertemperatuur laten, droog deppen en kruiden of enkel wat peper toevoegen.

Bereiding

Kort aanbakken of grillen op hoog vuur, eventueel met boter voor de biefstuk. Geen Croma ed., maar bijv. Kokosboter of olijfolie van tweede persing. Wagyu vlees bevat voldoende vet van zichtzelf. Bak het vlees ongeveer 2 - 4 min per kant, afhankelijk van de dikte van de plak en de gewenste roodheid. De gewenste roodheid kun je eenvoudig controleren door het een stukje in te snijden of een vleesthermometer te gebruiken.

Well done (grijs-bruin): >70 C
Medium (Licht rose, bruinig aan de kernrand): 60 C
Rare (helder rood, rosé aan kernrand): 50 C

Of een bekende tip dienen restaurants wordt gebruikt: Druk met je vinger op het vlees om vast te stellen hoe gaar die is. Vergelijk de weerstand met de weerstand van de muis van je hand door met de duim je vingers één voor één aan te raken:
wijsvinger: rare
middelvinger: medium rare
ringvinger: medium
pink: well done.

Rusten en serveren

Laat het vlees rusten hierdoor verspreiden de sappen zicht, de garing loopt nog iets door / temperatuur stijgt nog iets. Afhankelijk van de dikte van het stuk vlees is 5 tot 10 minuten voldoende. Laten rusten kan het beste in aluminiumfolie, zo verliest het vlees weinig warmte.

Geniet!

Wagyu biefstuk gebraden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *