Veelgestelde vraag: goedkoop of duur?

biologisch vlees factoren en prijs een uitleg blog

Een interessant aspect van zelf een winkel hebben is het beantwoorden van vragen die worden gesteld. We staan staan ook regelmatig op marktjes en evenementen. Wagyu of Biologisch is daarbij vaak een 'conversation starter'. Wat is Wagyu? Slachten jullie zelf? Waarom Biologisch? En wat kost dat dan? Etc. etc.

Waarom zo goedkoop of duur

In deze blog meer over de prijs/kwaliteitsverhouding, aan de hand van twee veelgestelde vragen:

Waarom is jullie vlees zo goedkoop?

Waarom is jullie vlees zo duur?

Wat is goedkoop of wat is duur? Dit is relatief. Het is net waarmee men het gaat vergelijken of van welk referentiekader men uit gaat.

Een kleine vergelijking

Ten aanzien van supermarkt vlees zijn we duidelijk hoger geprijsd, daarentegen bieden we dan ook een ander product in smaak en samenstelling (=minder voor minder). Onze prijsstelling verhoudt zich meer tot die van Biologische winkels en speciaalzaken. Daarbij geldt veelal een vergelijkbare prijs, maar regelmatig een hogere kwaliteit vlees op basis van het ras (= gelijk of minder voor hetzelfde). Als we kijken naar puur Wagyu vlees, dan bieden wij over het hele assortiment een lagere kiloprijs dan alle andere Wagyu farms. Bovendien is ons bedrijf in tegenstelling tot hen wel 100% biologisch (=meer voor minder).

De belangrijkste kenmerken van onze bedrijfsvoering:

  • Korte keten vlees. Je bestelt altijd direct bij ons, het vlees wordt geleverd vanaf de boerderij, hiertussen zitten geen andere partijen. Niemand hiertussen hoeft er nog iets aan te verdienen.
  • Vierkant verkopen. We proberen zo optimaal mogelijk een dier te verkopen. Van kop tot staart. En sinds kort ook zelfs de huid.
  • Heel veel eigen arbeidsuren. We werken 6,5 dag per week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dit hangt samen met de opmerkingen: "kwaliteit kost wat" en "passie en dat proef je terug".
  • Kostbaar voer. Biologische veeteelt is gericht op duurzaamheid, waarbij een stukje efficiëntie wordt opgeofferd voor de natuur. Dat is onder andere terug te zien in de kosten van het voer. Wij verbouwen eigen voer, maar met een lagere opbrengst per hectare waardoor er o.a. meer grond beschikbaar moet zijn.
  • Kostbare rassen. Wij kiezen bewust voor speciale rassen, welke erg smakelijk vlees opleveren (missie). Maar dergelijke rassen hebben ook een keerzijde. De varkens groeien minder snel dan Hollandse landvarkens en onze Wagyu koeien leveren veel minder vlees dan een dikbil koe (verschil kan oplopen tot 200 kg). Dit komt door de bouw van de Wagyu rund en Berkshire varken. Ook ontstaat er een verlies bij de slacht inzake het overtallige vet dat niet kan worden verwerkt.

Tot slot

Uiteraard zijn er nog meer factoren. Voor ons zelf geldt dat sinds de overschakeling naar Biologische landbouw, ruim 15 jaar geleden, bewust is gekozen en wij hebben daar nimmer spijt van gehad. Onze klanten zijn geïnteresseerd en bewust, fijn om te bedienen.